Geoparc – Biosphere

El tresor de les nostres pedres

El llegat d’un mar prehistòric 

L’aixecament dels Pirineus, fa més de 36 milions d’anys, va fer desaparèixer el mar que submergia l’actual Catalunya Central. Aquest fenomen va deixar espectaculars formacions rocoses gràcies a la precipitació progressiva de sediments calcaris i salins. Aquests recursos naturals, d’altíssim valor geològic, marquen inequívocament el paisatge del nostre territori, reconegut com a Geoparc Mundial de la UNESCO.  

El massís de Montserrat, el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, les Coves del Toll o el diapir salí de Cardona són els exponents més singulars del Geoparc.

A la finca del Molí, situada als peus del Collbaix, a Manresa, el tipus de sòl predominant està format d’argiles, terres que es van anar descarnant de la muntanya i dipositant als bancals. La característica més remarcable d’aquest tipus de sòl és la seva gran capacitat de retenció d’aigua. Això permet mantenir la humitat a la superfície durant llargs períodes de temps, un fet excepcional perquè afavoreix el cep i l’olivera en èpoques de sequera.

D’altra banda, les vinyes de la Casanova de Monistrolet, a Rajadell, estan plantades en terrenys fluvials, sorres, llims i graves. Com que el sòl és incapaç de retenir la humitat, la vinya centenària d’aquesta finca ha hagut d’arrelar molt avall per buscar aigua, i ha donat lloc a vins tan característics com el Singular blanc, d’intensitat tan profunda com les seves arrels.

Vins hereus de la personalitat del sòl

L’elevada mineralitat d’aquesta terra ha acabat traslladant-se a la part organolèptica dels vins Collbaix i es percep en les seves aromes i els seus sabors, plens de matisos. Es tracta de vins que han heretat la personalitat de la terra, única pel paisatge, el microclima, l’alçada i la influència que hi exerceix el Collbaix. El turó abriga la vinya i, alhora, li fa de pantalla d’insolació.

 

Biosphere

El nostre compromís amb el medi ambient, ens ha estat premiat des de fa anys amb el segell Biosphere, un segell que ens fa créixer i millorar any rera any, dedicant tots els esforços per a ser més sostenibles.

Es pot consultar el document corresponent clicant al següent enllaç:

Carta de Turisme Responsable