Celler el Molí

Celler el Molí

La nostra història

Passió per la viticultura

Sebastià Catllà i Josep Maria Claret van recuperar una vinya històrica

Corria l’any 1990 quan Sebastià Catllà, un reconegut empresari del sector del metall, va emprendre un singular projecte vitivinícola conjuntament amb Josep Maria Claret. Es tractava de recuperar les vinyes de les finques del Molí i de la Casanova de Monistrolet. Després d’un intens procés de recerca, van apostar per un model de producció vinícola completament ecològica, i es van convertir en el primer celler de la DO Pla de Bages a apostar-hi des del principi.

Tres dècades després de l’arrencada d’aquell projecte, Celler el Molí ha retornat a l’antiga imatge una gran part del paisatge que, des de la fil·loxera, havia desaparegut en aquesta zona limítrof amb Manresa. La vinya i també les oliveres caracteritzen els peus del famós turó del Collbaix, molt conegut al Bages pels seus nombrosos senders i per les sensacionals vistes que ofereix sobre el Pla de Bages i vers el massís de Montserrat

Collbaix Celler el Molí ha aconseguit fer-se un lloc en el mercat del millors vins del país, amb molt bones valoracions per a una desena de les seves creacions, a més d’elaborar oli d’oliva verge extra de tres varietats.

L’inici: Cabernet Sauvignon plantat a mà

Amb poc menys de vint anys d’edat, Josep Maria Claret es va dedicar a recórrer altres regions vitivinícoles per tal de conèixer aspectes de la cultura del vi i del seu conreu. Així va començar el projecte Celler el Molí, que en els seus orígens va apostar per una varietat importada: Cabernet Sauvignon. L’aposta consistia en plantar a mà 3.000 ceps a la parcel·la 21, just al peu del Collbaix.

Entre els anys 1993 i 2006, la finca del Molí va experimentar un creixement progressiu. A aquella primera hectàrea de Cabernet Sauvignon se n’hi van anar sumant moltes més, així com noves varietats: Ull de Llebre i Merlot.

L’obra que va consolidar el projecte

Va arribar l’any 2005 i es va emprendre la construcció del celler a la finca del Molí. Josep Maria Claret recorda que les obres “van coincidir amb la primera tina de 8.000 litres de Merlot que vam omplir i que no vam poder entrar a l’interior del celler perquè no estava acabat”.

Amb el nou celler aixecat, la producció de Collbaix Celler el Molí creixia i es consolidava: es van introduir el Picapoll Blanc, el Macabeu, el Cabernet Franc, el Mandó i la Garnatxa Negra, mentre el celler entrava a formar part de la DO Pla de Bages

Les tendències de cada moment han fet evolucionar el celler, de la mateixa forma que avançarà d’acord amb els nous gustos i amb les tècniques més innovadores del sector.

De l’Arbequina a la Corbella i la Verdal

Paral·lelament als ceps, entre els anys 2001 i 2002, Celler el Molí va iniciar la plantació d’oliveres: va incorporar 8.000 arbres petits distribuïts per sis hectàrees, que donarien els seus primers fruits el 2008 amb la primera anyada de l’oli d’oliva verge extra Arbequina.

A partir del 2013, Collbaix Celler el Molí va fer una aposta per varietats locals com la Corbella, pròpia de la vall del Cardener, i la Verdal Manresa, autòctona de la plana central del Bages.

Compromís

ecològic

Pioners i ferms defensors de l’agricultura ecològica

El respecte absolut per la riquesa de la flora i la fauna que habiten la finca ha marcat, des dels inicis, el tarannà de Collbaix Celler el Molí.

Justament per això, i molt abans que els mots “ecològic, sostenible” o “respectuós” s’erigissin com a conceptes de valor afegit en l’argot vitivinícola, els propietaris de Celler el Molí ja treballaven sota els paràmetres propis de l’agricultura orgànica.

L’any 2005, la finca el Molí va entrar a formar part del registre del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i va esdevenir, d’aquesta manera, el primer celler ecològic de la DO Pla de Bages.

Quan Collbaix Celler el Molí va començar a produir oli, també ho va fer dins dels estàndars del CCPAE, per la qual cosa va constituir, també, la primera experiència de producció d’oli ecològic al Bages.

Biosphere, el segell de sostenibilitat turística

Collbaix Celler el Molí, com a empresa adherida al Geoparc Mundial
UNESCO de la Catalunya Central i pel seu compromís amb la
sostenibilitat turística, ha obtingut el segell Biosphere.

Biosphere és una certificació de sostenibilitat turística que reconeix l’activitat
empresarial sota uns principis de sostenibilitat ambiental, econòmica i social
que contribueixen al desenvolupament respectuós d’activitats, tant a la
comarca i com en el conjunt de Catalunya.

En el marc del Biosphere, treballem perquè la gestió de l’empresa a nivell
intern sigui òptima des d’un punt de vista sostenible i eficient, mitjançant la
incorporació d’estrictes manuals de bones pràctiques.

Un celler

solidari

Estimem les persones

En el marc de la seva responsabilitat social corporativa, Collbaix Celler el Molí col·labora activament amb el projecte agrosocial Urpina, impulsat per la Fundació AMPANS.

Urpina és una finca de Sant Salvador de Guardiola (Bages) que ha recuperat vinyes que havien sobreviscut al pes de la història i n’ha cultivat de noves, tot inserint persones amb discapacitat intel·lectual i en situació de vulnerabilitat per a l’elaboració de vins sota el seu propi segell.

Celler el Molí n’assumeix el procés de vinificació, embotellament i etiquetatge sense que AMPANS es desvinculi del procés. Aquesta relació entre Collbaix i AMPANS facilita que persones amb risc d’exclusió tinguin una ocupació laboral digna, alhora que elaboren un producte local molt apreciat. 

Collbaix Celler El Molí destina una part dels seus beneficis econòmics a projectes solidaris.

Sense fronteres ni barreres

Som el primer celler de la DO Pla de Bages que incorpora el llenguatge Braille a les seves etiquetes. Ho fem des del primer dia. Així facilitem el coneixement dels nostres vins a les persones amb discapacitat visual, així com la seva experiència de tast. 

Les nostres instal·lacions són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i adaptem totes les nostres experiències a les necessitats de cada usuari. D’aquesta manera, i a través de la cultura del vi i de l’oli, volem aportar el nostre gra de sorra en matèria d’inclusió i cohesió social.