D.O. Pla de Bages

Una mica d'història

Des de 1995, la Denominació d’Origen Pla de Bages protegeix i agrupa els cellers i els vins elaborats a les comarques del Bages i part del Moianès, tots ells de tradició familiar i amb vinya pròpia. 

PAISATGE

Situada al cor de Catalunya i propera de Barcelona, la Denominació d’Origen Pla de Bages s’aixeca entre les formacions muntanyoses de Montserrat, la serra de Castelltallat i el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. És un paisatge únic de petites parcel·les de vinya envoltades de bosc i biodiversitat que enriqueixen el vi amb una gran empremta del territori.

CULTURA DE VI

La història de la vinya i el vi al Bages ve de lluny. Hi ha qui diu que el nom ve de Bacus, el déu pagà del vi. Cups excavats a la pedra, premses medievals i el monestir de Sant Benet de Bages són testimonis d’un passat esplendorós que ha esdevingut identitat i caràcter de la gent i del territori.

PEDRA SECA

Barraques, tines a peu de vinya i murs de pedra seca formen part del patrimoni vitivinícola, avui reconegut com a patrimoni immaterial i Geoparc Mundial de la UNESCO. 

Hereus de la que va ser la zona amb més vinya de Catalunya, abans de l’arribada de la fil·loxera s’hi van cultivar fins a 27.700 hectàrees de vinya.

PICAPOLL (VARIETATS)

La varietat autòctona més representativa de la zona és la Picapoll, que aporta una gran personalitat al vi. Recuperar, preservar i conèixer les varietats autòctones com la Mandó i la Sumoll fa que les arrels del passat inspirin la visió de futur.

LA RUTA DEL VI

La Ruta del vi DO Pla de Bages és una ruta d’enoturisme cultural que et permet descobrir la història, el patrimoni, el paisatge, els cellers i els vins d’aquest territori a través de més de 30 enoexperiències de tota mena i establiments que traspuen
cultura de vi. Fes-te la ruta a mida.