A causa de la situació extraordinària derivada del Covid-19 i fins a nou avís, us comuniquem que només farem enviaments dos cops per setmana. Gràcies per la comprensió.

Amb l’arribada de la primavera i després de viure un hivern força càlid i plujós al conjunt de Catalunya (amb episodis de temperatura molt elevada per l’època de l’any i amb alguna llevantada excepcional), a Collbaix Celler el Molí veiem com la vinya ja està iniciant un nou cicle i com mostra els primers indicis de creixement, després de la letargia hivernal. 

Aquesta setmana, abans que arribés la nova baixada de temperatures, hem sortit a observar com els primers brots treuen el cap, brots dels quals en sortiran els sarments amb nous pàmpols i raïms. Des de Collbaix Celler el Molí ens agradaria que ens acompanyéssiu, ni que sigui a través d’aquesta lectura des de casa, a conèixer aquest singular procés.

Com dèiem, la vinya s’està despertant una mica més d’hora del que és habitual (normalment la brotació té lloc a l’abril) a causa de les suaus temperatures d’aquest hivern. Tal i com descriu Josep Maria Claret, corresponsable de Collbaix Celler el Molí, “les plantes reposen amb les hores acumulades de fred”. És precisament quan s’incrementa la temperatura del sòl, quan unes hormones contingudes a les arrels fan que s’activi el sistema metabòlic de la planta. A partir d’aquí, comença el flux de la saba, des de les arrels fins les parts aèries de la planta, i arrenca el creixement dels rovells que donarà lloc a fulles i fruits. La planta té capacitat per créixer, ja que té reserves acumulades a les arrels i el tronc, i és aquí on podem començar a observar els primers brots a la vinya.

La meteorologia i els canvis climàtics són els responsables d’avançar (o retardar) el plor i la brotació de la vinya. L’anticipació de la brotació viscuda aquesta temporada exposa les plantes, ara, a les gelades tardanes de primavera, que podrien afectar els nous brots.

Veurem si la primavera ens respecta i ens dona suaus temperatures que aplanin el camí a la següent fase del cicle de la vinya: l’aparició d’inflorescències en el brot, que seran després les flors.