Collbaix Celler el Molí ha finalitzat una verema “intensa, divertida, però sense pauses”, tal i com ha descrit el seu responsable, Josep Maria Claret, que ha obtingut un bon resultat i que fa preveure vins de gran qualitat. La verema ha estat intensa, ja que ha durat menys d’un mes. Va iniciar el 18 de setembre (una data completament habitual) amb la varietat blanca macabeu, continuant amb la picapoll blanc, merlots, syrah, ull de llebre, mandó, cabernet franc i va acabar, amb els cabernets sauvignon, el 16 d’octubre.

Responsables de Collbaix Celler el Molí descriuen que les maduracions entre varietats han estat molt poc espaiades com a conseqüència de les altes temperatures de setembre i octubre. Precisament, el factor temperatura és determinant a l’hora de preveure el punt òptim de maduració del raïm, però provoca que en alguns casos, els cicles biològics de les plantes és vegin alterats.

Primer pla del raïm recollit enguany

Collbaix realitza la verema de forma mixta, alternant tècniques manuals i mecanitzades. Concretament, la verema manual es fa, durant el dia, en les vinyes més velles i formades en vas. En canvi, la verema mecànica sempre és realitza de matinada, aprofitant que el raïm està amb una temperatura més baixa de forma natural. La part més positiva d’aquest tipus de verema és la rapidesa en collir el raïm i entrar-lo al celler. Gairebé un 70 % del raïm és verema a màquina.

La verema d’enguany, pel que fa a la quantitat de raïm ha estat bona, sense que s’hagi produït cap afectació a nivell sanitari en vinya. Val a dir que tots els vins del celler, ja tenen actualment un nivell qualitatiu molt bo.


Envellint picapoll en àmfores de granit gallec

Cal destacar que, com cada any, Collbaix aprofita el moment de la verema per experimentar en noves formes de vinificació. Aquest any hem incorporat una àmfora de granit gallec per envellir un dels millors picapolls que Collbaix ha seleccionat per realitzar aquesta prova. Josep Maria Claret avança que “la idea és anar buscar una línia de vi monovarietal de picapoll”.